Followers

Pray for Our Gaza.

Bismillahirrahmanirrahim..





Profile picture version:

High Resolution download link:

Pic 1.
Pic 2.
Pic 3.
Pic 4.

Sumber doa: Zaharuddin.net.

Sumber gambar asal:

Harap bermanfaat untuk semua..=)

Read more

[TUTORIAL] Local Disk C Penuh?

Bismillahirrahmanirrahim.

Kali ni nak share tips untuk designer atau editor, atau kartunis yang suka digital touch up.

Selalu tak mengalami masalah Local Disk C penuh selepas buat kerja photoshop?

Kadang-kadang, kalau poster atau artwork tu 3gb, dia 'makan' memory sampai 3gb la kan..kalau buat 10 kali, 3x10gb la kan..

Cara ni dapat di atasi dengan:

1. guna disk cleanup (sume win7 ada..tak perlu download)

2. guna apa2 cleaner lain, mcm advance system care, TuneUp, etc.

3. cara plg senang, pergi kat user (kdg2 ada kat dekstop)> AppData > Local> Temp (Temporary File).
Kat sini, slalunya mesti ada file Photoshop Tempxxxxxxx. Slalunya 3,000,000kb maksudnya 3gb la.. lepas dah siap buat kerja dan dah siap save, boleh delete file tu..

Contoh:

Read more

[Aktiviti] Pencarian Bakat Baru Kartunis Komik Dakwah ^^

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum kawan2. Di sini kami ingin menguar-uarkan aktiviti kami yg terbaru. Kami menganjurkan Pencarian Bakat Baru kartunis. Butir-butir seperti dalam poster ni. Ayuh ramai2 sertai. Anda berBAKAT? Cukup SYARAT? CEPAT2, sebelum terLAMBAT!!




Read more

[Tutorial] Berlatih Pentool.

Bismillahirrahmanirrahim.

Bagi penggemar Photoshop, selepas mahir menggunakan tools yang asas, mereka perlu menguasai penggunaan pentool.

Di sini kami mengambil sedikit tutorial dari website VectorTuts+ (klik pada link untuk pembacaan panjang).

Anda juga boleh menggunakan gambar di bawah sahaja untuk terus berlatih.

Gambar contoh.


1. Download gambar tersebut di sini (save image as).

2. Masukkan dalam Photoshop atau Adobe Illustrator anda.




3. Buat layer baru. Klik pada icon yang dibulatkan.


4. Kemudian, gunakan pentool (icon pen).

5. Mulakan dengan nombor 1. Dan seterusnya.


Selamat mencuba!


Read more

[Karya] Nawaitu.


Bismillahirrahmanirrahim..

Art, credit to Lebah Manis.

Untuk apa lukisanmu?

Di sini ada beberapa situasi:

1. rajin melukis untuk dakwah.
2. rajin melukis untuk asah bakat.
3. rajin melukis untuk dikenali dan dipuji orang.

Ok, kita teliti satu persatu.

1. Kalau melukis kerana Allah dan dakwah,

bayangkan apa yang kita dapat.
Andai kata dengan lukisan kita, tiba-tiba ada seorang berubah dan insaf.

Selagi mana orang membuat kebaikan dengan kartun kita itu, selagi itu kita dapat pahala.
kalau setahun dia buat, setahun la dapat pahala tambahan.

kalau seumur hidup dia? selagi dia hidup, selagi tu kita dapat pahala, sedangkan pahala dia dan pahala kita tak berkurangan pon.


sabda Nabi saw yang bermaksud :
“Sesiapa yang memulakan satu sunnah yang baik di dalam Islam
dia akan memperolehi ganjarannya
dan ganjaran orang yang melakukannya selepasnya
dengan tidak kurang sedikitpun ganjaran mereka.
Dan sesiapa yang memulakan satu sunnah yang buruk di dalam Islam
dia akan menanggung dosanya
dan dosa orang yang melakukannya selepasnya
dengan tidak kurang sedikitpun dosa-dosa mereka."
( Imam Muslim )


Kemudian, ada pula orang download dan tampal di tempat awam.

Cuba bayangkan, berapa ramai yang dapat ambil iktibar. Kalau setiap tempat awam dipenuhi dengan kartun dakwah, cuba bayangkan kalau dunia ini berubah menjadi baik hanya kerana kartun dakwah! Subhanallah!

Okey, sekarang ni kita dapat:

  •  Redha Allah..
  • Pahala, dan pahala yang digandakan bila orang lain pun turut buat.
  • Skill melukis semakin tajam.


2. Melukis untuk asah bakat

itu je la yang kita dapat.

3. Melukis untuk dikenali dan dipuji orang,

apa yg kita dapat ialah DOSA bila kita riyak dan takjub dengannya.
Selain tu, dibenci orang atas perbuatan menunjuk-nunjuk kita tu, apatah lagi dibenci Allah. Nau'zubillah.




-Sekadar perkongsian. Yang lain boleh la tambah sendiri..^_^ -
Read more

[Aktiviti] Bengkel Kartunis Muda '12.



Anda ingin belajar membuat komik?

Sertai kami,
Bengkel Kartunis Muda (BeKaM) '12
Siri 1: Kaedah Menghasilkan Komik.


Bersama pekomik jemputan, Irfan Foner (pelukis Komik-M, smash20).

Tarikh: 29 April 2012
Masa: 8.30 a.m- 4.00 p.m
Tempat: Dewan Kuliah Sederhana (DKS)1.1, FEM, USIM Nilai.
Bayaran: RM5.

#Terbuka kepada semua (termasuk bukan pelajar USIM).
#Makanan & Sijil disediakan.

Untuk mendaftar bagi pelajar USIM:
SMS Nama, No Telefon, IC, No Matrik, Kolej Kediaman (bagi yang ingin menaiki bas) kepada 'Athirah (013-6604313).

Untuk mendaftar bagi peserta luar:
SMS Nama, No Telefon, IC, *tempat belajar/kerja kepada 'Athirah (013-6604313).
*optional.
Anda juga digalakkan membawa komik sendiri jika ada untuk di nilai.


#Terbuka kepada semua (termasuk bukan pelajar USIM).
#Makanan & Sijil disediakan.

Peta ke USIM:

Read more

[Karya] Sumbangan Untuk Palestin.


Salam perjuangan,
ayuh kita bebaskan Palestin,
perangilah Zionis dengan boikot,

From the river to sea,
Palestine will be free!
Read more

[Karya] La Tahzan


Menangislah....

Mintalah kekuatan pada Allah..
Hilangkan resahmu di sepertiga malam...

boleh jadi, sesuatu kesulitan tu daripada dosa kita.
mintalah ampun kepada Allah..

bertahajjudlah..bertaqarrub la kepada Allah...
Sebaik-baik penyelesaian, Allah jua miliki..

La Tahzan..^_^
Read more

[Karya] Menuntut Ilmu



Wahai penuntut ilmu..
Teruskan momentum anda untuk menguasai ilmu!
Siru 'ala barakatillah..

insya Allah..^_^
Read more

[Karya] Cukup Allah bagiku.

Bismillahirrahmanirrahim..


Di dalam hati ada Allah (sentiasa mengingati Allah)

lebih bermakna dari dunia dan segala isinya.
Read more

[Karya] In Relationship


Bismillahirrahmanirrahim..



In relationship doesn't mean anythings....
tak perlu dihebah-hebahkan pd org ramai sekiranya kamu sudah berpunya hatta bertunang sekalipun..
tunggu si dia menjadi milikmu yang sah ya..
bsabarlah=)
Read more

[Karya] Cahaya.

Bismillahirrahmanirrahim..



Jangan pernah jauh dari cahaya itu.
Read more

[Karya] Pendokong Dakwah

Bismillahirrahmanirrahim..



Pendokong-pendokong dakwah adalah para mujahid dan para syuhada...
Read more

[Karya] Jual Beli Paling Untung.

Bismillahirrahmanirrahim.


Harga sebuah syurga adalah harta dan jiwa orang mu'min.
Read more

[Karya] The most important is your heart.

Bismillahirrahmanirrahim..



It has been reported by Hazrat Abu Huraira (may Allah be pleased with him) that the Messenger of Allah (may peace and blessings of Allah be upon him) said:

Innallaha ta├íla la yanzuru ila ajsamikum wa la ila suwarikum walakin yanzuru ila qulubikum wa a’malikum

(Certainly Allah does not look at your physique nor at your faces; Rather He looks at your hearts and your actions.)

It is a very important Hadith and through it we can see what really matters in our life. Sadly our preferences are totally opposite to this Hadith.

We put so much focus on appearances. Wonderful talented people spend miserable lives because of some physical aspect which they find unattractive. Like small height or dark complexion or acne or some other “unfortunate” thing.

Our stress is only on “looking” good and not on “being” good although we all know that when we live with a person or have any dealing with him then it’s not the looks but his character is what matters. Similarly you can look around and see how people are obsessed with clothes and cosmetics and hairstyles and jewellery….why? Because we have willingly surrendered to this illusion of appearances.

Now reading this Hadith once again my faith has been renewed that Islam really is a religion of liberation…… How simply the Messenger of Allah has liberated us from this burden of appearances in just a few words!! No need to worry about perfect looks but to focus our attention on the purification of our intentions and our actions.

It doesn’t mean that we should neglect our appearance altogether. Do take care of your health, eat sensibly, sleep adequately and work tirelessly….

Keep yourself clean and smelling nice and fresh…wear a pleasant smile on your face and keep your eyes shining with optimism and hope…and this is it. No more worrying of physical beauty or facial charms… that is a decision of Allah. He will not hold you answerable for these things.

But what we do have to worry about and consequently work on are two things: Our hearts and our actions because Allah is constantly keeping note of these two things. We can say that actions are in our control so we can improve in that but what can we do to improve our hearts?

The fact is that our hearts and our actions are inter-dependent. Each has an effect on the other. Therefore if we think positive then our actions will also be in a positive direction and if we do good deeds, it will have a purifying effect on the heart.

So let’s give it our best and you will see that once you get onto this cycle of straightening out your hearts with good deeds and vice versa you will no longer be worried about impressing anyone with artificial things, rather all your effort will be to impress Allah with your genuine feelings and actions.

May Allah guide us to the very best…Ameen

copy and paste: http://theseekerspath.wordpress.com/hadith-in-my-life/
Read more